Een bijzondere ontmoeting met Johan de Meij

 

Buma Awards_Johan de Meij

 

Toen ik ‘ il Maestro’ zag binnenkomen, wist ik het meteen: Johan de Meij is een makkelijke prater en inderdaad is het interview met deze musicus een ontspannen en spontaan gesprek geworden.

Ik heb Johan ontmoet in Milaan tijdens een masterclass waar hij als gastdocent was uitgenodigd en waar verschillende van zijn composities werden uitgevoerd.

Het is steeds weer een openbaring om naar zijn muziek te luisteren. Hij heeft muzikaal veel te vertellen en je hangt aan zijn lippen als hij met enthousiasme vertelt over muziek, zijn werk, zijn ervaring, zijn leven en zijn vele reizen.

Johan de Meij (NL) is trombonist, arrangeur, componist en dirigent. Hij is een 360° musicus. In 2016 heeft hij drie keer een waardevolle onderscheiding gekregen. Het meest recent de BUMA Classical Award als erkenning voor zijn gehele werk en de buitengewone bijdrage die hij heeft geleverd voor de blaasmuziek in Nederland en buitenland.

Eerder dit jaar behaalde hij de eerste prijs voor zijn compositie Echoes of San Marco, (in Corciano) en voor Fifty Shades of E tijdens het Internationale Compositie concours in Spanje.

Hij is een veelgevraagd dirigent en docent bij masterclasses over de hele wereld. Hij is de vaste gastdirigent in Japan bij het Kyushu Wind Orchestra, bij The New York Wind Symphony en bij het Simon Bolivar Youth Wind Orchestra welk deel uitmaakt van het educatieve El Sistema in Caracas, Venezuela.

Tijdens het interview zijn verschillende onderwerpen aan bod gekomen:

  • Hoe structureer je een masterclass? Je bent er voor slechts twee dagen, werkt met mensen en orkesten die je niet kent, allemaal hebben ze een andere en eigen achtergrond en in twee dagen moet je een goed muzikaal resultaat uit het orkest weten te halen. Hoe pak je dit aan?
  • Waarom componeer je overwegend voor blazers – blaasorkest?
  • Haal je inspiratie uit de titel? Zijn werken hebben namelijk vaak een buiten-muzikale titel, zoals ‘The Lord of the Rings’, ‘The Big Apple’ of ‘Planet Earth’.
  • Hoe is de relatie met het publiek?

Dit zijn slechts enkele vragen die aan de orde zijn gekomen

Ik dank Johan de Meij hartelijk voor dit gesprek.

Het voelde meteen goed en vertrouwd.

Binnenkort volgt er meer informatie over het interview met Johan de Meij.