Kamermuziek Festival TRAME SONORE in de Unesco stad Mantua

Voor een paar dagen heb ik op een wolkje geleefd. Ik was geaccrediteerd om hèt kamermuziek festival in Mantua bij te wonen. De tiende editie van TRAME SONORE.

Een web, een netwerk aan klanken gebaseerd op 18 thematische plots + 1: La trama “Green”.
Ik ben net thuis en nog “dronken” van een overweldigende ervaring.

Maar liefst 5 dagen, van 1 juni tot en met 5 juni, stond de renaissance stad Mantua bol van muziek, van s’ochtends vroeg tot middernacht. Meer dan 340 musici afkomstig uit de hele wereld, 150 concerten die plaats vonden in historische paleizen, kerken en theaters; Palazzo Te, Palazzo Ducale, Palazzo Castiglioni, Teatro Bibiena, Rotonda di San Lorenzo, Casa Mozart, Piazza Santa Barbara, enz.

Ik kon mijn ogen en oren bijna niet geloven.

Alfred Brendel was dit jaar eregast van het festival en de pianist Alexander Lonquich was artiest in residence.
Het Kamermuziek Orkest van Mantua was, zoals elk jaar, het kloppende hart van het festival maar daarnaast waren er nog zoveel andere internationaal bekende artiesten.

Ik noem hier slechts enkelen: Gloria Campaner, Andrea Lucchesini, Gile Bae, Quartet Keleman, het Octet van de Berliner Philarmoniker, Stephen Waarts, de sopraan Judith van Wanroij samen met het Quatuor Cambini -Paris, de violist Ilya Gringolts,… .

Elk concert duurde ongeveer 30 tot 40 minuten waardoor je de gelegenheid kreeg zoveel mogelijk concerten te volgen en zoveel mogelijk lokaties te bezichtigen. Allemaal op loopafstand bereikbaar.

Aan publiek, jong en oud, musici of gepassioneerden, toevallige toerist, ontbrak het niet. De pandemie heeft de behoefte naar klank, schoonheid en kunst nog meer aangewakkerd.
Op vrijdagochtend zaten er ongeveer 150 personen te luisteren naar de pianist Maurizio Baglini en de celliste Silvia Chiesa. Vrijwel alle concerten waren uitverkocht, gewoon geen plek meer vrij.

Enkele concerten waren gratis, de overige met ticket. De prijzen lagen tussen de 5,00 euro tot 15 euro. Daarmee kon je tevens de musea en paleizen bezichtigen.

Het repertoire was uiteenlopend van renaissance tot hedendaagse muziek.
Het is toch geweldig om muziek te horen die de vorstelijke familie Gonzage hoorde in hun Palazzo Ducale en in hun zomer verblijf Palazzo Te* en hoe fantastisch om in Rotonda di San Lorenzo een adembenemend mooi programma te beluisteren met solist Ilya Gringolts met muziek van Guillemain, Bach en Silvestrov (1937).

Nieuw dit jaar waren de <One2One> concerten voor alleenstaande luisteraars in de Grotta del Giardino Segreto in het Palazzo Te en de wereldpremière van “For Seasons”, het kolossale muziek- en wetenschapsproject in opdracht van de NDR Elbphilharmonie in Hamburg, slechts één keer gepresenteerd in november ’19 en nu voor het eerst live na de beperkingen van de afgelopen twee jaar. 

Het is teveel om te beschrijven. De magische sfeer die door de muziek, artiesten, publiek en de uitstraling van de stad gecreëerd werd, was geweldig, overweldigend en niet te omschrijven. De musici speelden niet in frac maar in het Festival t-shirt. De artiesten, publiek, organisatie en pers waren niet gescheiden van elkaar maar zaten bij elkaar. We aten samen, discussieerden samen. Dat is niet bij elk festival het geval. Het festival was compleet, rond, één geheel.

Samen zijn en samen emoties delen, muziek uit het verleden laten klinken en herleven in het heden en projecteren naar de toekomst.

Hoe mooi kan het zijn!

Mantua is gemaakt voor dit festival en het festival is op maat gesneden voor deze prachtige historisch rijke provincie stad.
Een voorbeeld van perfecte city marketing!
De stad bruiste van leven: hotels en restaurants, pleinen en straten in het historische centrum stroomden vol met cultuur- en muziekliefhebbers, cultuurtoerisme.
Opnieuw heeft de muzikaal culturele sector aangetoond hoe belangrijk deze ook voor de economie kan zijn.

Maak alvast een notitie in de agenda:
het volgend Festival Trame Sonore zal plaats vinden op 31 mei tot 4 juni 2023.

* Palazzo Te werd gebouwd tussen 1524 en 1534 in opdracht van de markies van Mantua, Federico II Gonzaga, door de architect en italiaanse schilder Giulio Romano.

Het is nogal een vreemde naam voor een paleis. Daarom heb ik de herkomst van de naam opgezocht. Mantua was door het kunstmatig aangelegde kanaal Rio verdeeld in twee grote eilanden en omgeven door meren. Op het derde kleine eiland, dat in de Middeleeuwen Tejeto heette, afgekort Te, werd het Palazzo gebouwd met de naam Te.

De naam Tejeto of Teieto zou een afleiding kunnen zijn van tiglieto, bos van lindebomen, of zou uit het latijn attegia kunnen komen en betekent loods, schuur. Het paleis is alles behalve een schuur of een loods.

© Cécile Prakken, juni 2022