Festival “Armonie della sera”

Het festival “Armonie della sera” is een rondtrekkend festival in de italiaanse provincie Le Marche. Op de mooiste lokaties worden er bijzondere concerten gegeven, zoals in Fermo, Ancona, Ascoli Piceno, nelle Grotte di Frasassi, enz.

Het festival speelt zich af in de maand juli en augustus.

Brava TV is dit jaar (2015) aanwezig geweest en heeft twee prachtige video opnames gemaakt.

Eén opname is gewijd aan de muziek van Ottorino Respighi, zijn Cinque Pezzi voor viool en piano, uitgevoerd door de violist Davide Alogna en Marco Sollini aan de piano.

In de andere opname zijn twee Poemi Sinfonici van Franz Liszt te horen in een transcripties voor piano 4 handig van Liszt’s eigen hand, en wel n.3 Les Préludes en vervolgens n.4 Orpheus.

De twee pianisten zijn Marco Sollini, tevens artistiek directeur van het Festival, en Salvatore Barbatano.

De opnames zijn gemaakt in de sfeervolle kerk van San Marco uit de XII° eeuw in het kleine maar ilyllisch gelegen dorpje Ponzano di Fermo.

Deze San Marco kerk heeft een bijzondere bouw, met een centrale toren en twee vrij smalle zij beuken. In de loop van de eeuwen heeft de kerk verschillende veranderingen ondergaan.

De locatie is ideaal voor kamermuziek concerten en video opnames, de kerk heeft een goede akoestiek.

Ponzano di Fermo is gelegen tussen de kleurige heuvels en velden in het zuidelijke deel van de Marche. De velden vol gele zonnenbloemen, maar ook graanvelden, veel oleanders, olijfboomgaarden en wijnvelden. Trossen druiven hangen in de zon te rijpen waarschijnlijk voor de heerlijke Verdicchio wijn.

Het typische zomerse mediterrane vakantie geluid van de krekels houd je de hele dag gezelschap.

Ponzano heeft een mooi kasteel met een adembenemend panorama.

In de streek heerst een bepaalde rust, eenvoud en saamhorigheid. De mensen houden van hun dorpje, het is er brandschoon, geen graffiti, geen uitlaatgassen maar de geur van caffè, pesce e pane.

De gastvrijheid van het agriturismo Verde Benessere was bijzonder. Pas daar besefte ik hoe luidruchtig de stilte kan zijn.

De muzikale opnamen worden nu verwerkt, geselecteerd en tot een video van twee keer 30’00” gemonteerd, voorzien van de prachtige sfeerbeelden.

Hartelijk dank aan het Festival “Armonie della sera”, en complimenten aan Marco Sollini, artistiek directeur.