Het Internationale Dirigenten Concours Antal Doráti in Boedapest.

Ik had er erg naar uitgekeken om bij de finale fase van dit dirigentenconcours aanwezig te kunnen zijn. Gelukkig, ondanks de pandemie is het gelukt. De afgelopen maanden heb ik achter de schermen de organisatie van deze competitie gevolgd, met name was ik betrokken bij de planning voor de video opanmen die zijn gemaakt.
Elke drie jaar vindt het Internationale Dirigenten Concours Antal Doráti plaats.
( www.antaldoraticompetition.com ).

Antal Doráti (1906 -1988) was een Hongaarse dirigent en componist. Hij volgde zijn studie aan de Franz Liszt Academie in Boedapest bij onder andere Kodály en Bartók. Doráti kreeg in 1947 de Amerikaase nationaliteit.

Het Boedapest Symphony Orchestra (MAV, Magyar Radio Symphony Orchestre) werkte samen met het Concours en de 120 ingeschreven deelnemers, afkomstig vanuit de hele wereld, konden hun talenten laten zien en horen.
Het programma in de finale ronde bestond uit de Nocturne voor strijkers en hobo van Antal Doráti en twee delen uit de Tchaikovsky Symphony n. 5 en twee delen uit zijn 6° Symphony.
De winnaar van deze editie 2021 is de Franse dirigent Remi Durupt geworden.

Hoe bijzonder was het om het finale concert te kunnen bijwonen in de prachtige Franz Liszt Akademie Zaal in Boedapest.
Tijdens mijn studie had ik er zo vaak over gelezen en gehoord en dan ineens zit je er zelf.
Gezien de professionaliteit waarmee de video opnamen gemaakt zijn, en het hele concours was georganiseerd, ben ik vol vertrouwen dat een mooie video het resultaat zal zijn.

Ook heb ik genoten van de prachtige stad, de gastvrijheid en de gezelligheid samen met de interessante juryleden.
Een hartelijk dank aan het hele team van organisatoren en in het bijzonder noem ik hier Davide Cicchetti, Managing Director van Classics Management en Andrea Vitello, dirigent en oprichter van het Antal Doráti concours en voorzitter van Artes Italia.

Antal Doráti
Cecile in Budapest