Nederland-Italië: Muziekcultuur met wereld-allure

Muziek kent geen grenzen, het is een universele taal! Dat blijkt maar weer, zojuist verschenen: twee gloednieuwe videoproducties met in de hoofdrol de Nederlandse componist/dirigent Johan de Meij samen met jonge Italiaanse musici.

Als videoproducer ben ik apetrots op het resultaat en met mij de hele equipe die deze productie mogelijk hebben gemaakt. Het was een inspirerende opdracht om met artiesten als Johan de Meij, Hans de Jong, de jonge instrumentalisten en deskundige technici samen te werken. Vanaf februari 2019 zijn beide video’s wereldwijd te zien en te beluisteren in meer dan 60 landen via de televisiezender “Stingray Classica” en beide video’s gaan als Video On Demand (VOD) in de catalogus van Amazon.

Houd het in de gaten!

Johan de Meij: Wie kent hem niet?

Johan de Meij heeft de belangrijkste klassieke muziekprijs in Nederland, de BUMA Classical Award 2017 ontvangen voor zijn complete oeuvre, en in het bijzonder voor zijn bijdrage aan de blaasmuziek in Nederland en wereldwijd .

Johan startte als orkestmusicus (trombone) in verschillende orkesten en heeft vervolgens als componist en arrangeur grote bekendheid verworven en vele onderscheidingen behaald. Over de hele wereld wordt hij uitgenodigd om concerten te dirigeren en masterclasses te geven.
Hij is vanaf 2010 vaste gastdirigent bij het Simòn Bolivar Youth Wind Orchestra, en sinds 2014 bekleed hij dezelfde positie bij The New York Wind Symphony en bij The Kyushu Wind Orchestra in Japan .

In juni 2018 heeft Johan een masterclass gegeven aan de studenten van het Conservatorium Giuseppe Nicolini in Piacenza, in samenwerking met het Conservatorium Giuseppe Verdi van Milaan. De blaasorkesten van beiden instituten zijn in het project “MIlano PIACEnza … suonare insieme” tot één groot blaasorkest gevormd. Als afsluiting van de masterclass heeft Johan zelf het slotconcert gedirigeerd, en wel in de adembenemende mooie, met fresco’s beschilderde Sala Teatini, Fondazione Teatro di Piacenza, waar ook de televisieopnames zijn gemaakt.

Drie werken van Johan de Meij stonden op het programma; “Echoes of San Marco”, voor harmonieorkest en twee koperkwartetten, gebaseerd op muziek van de Venetiaanse componist Giovanni Gabrieli. Met deze compositie heeft Johan de Meij de 30e editie van het Internationale Compositie Concours gewonnen in Corciano (Italia). Vervolgens de compositie “Fellini, Omaggio a Federico Fellini”, inderdaad geïnspireerd door de legendarische Italiaanse filmregisseur Federico Fellini. Deze compositie is geschreven voor solo altsaxofoon, harmonieorkest en circusband, met als solist de Nederlandse saxofonist Hans de Jong. Het is een werk met theatrale aspecten: Hans de Jong personifieert de clown met zijn gemoedsstemmingen, zijn humeur en emoties. Hij is een in beweging zijnde musicus, een rondlopende solist. Tot slot werd de vijfdelige Symfonie No. 1 The Lord of The Rings, uitgevoerd. De symfonie is gebaseerd op de trilogie van J.R.R. Tolkien. Deze compositie behaalde in 1989 de prestigieuze Sudler Composition Prijs in Chicago en is over de hele wereld talloze keren uitgevoerd. In 2018 vierde de symfonie haar 30-jarig jubileum.

Wie is de mens achter de artiest?

In beide videoproducties komen zowel Johan de Meij als Hans de Jong uitvoerig aan het woord in een interview verzorgd door mijzelf. Niet alleen als artiest maar ook de artiest als persoon en als mens. Het is een feest om met musici als Johan de Meij en Hans de Jong samen te werken. Drie dagen intensief in prachtige muziek duiken, samen werken aan de productie en ‘s avonds genieten van de Italiaanse gastvrijheid en hartelijkheid, de locale keuken en wijnen. Laat dat maar aan Italianen over!

Lorenzo Missaglia, directeur van het Conservatorium Giusppe Nicolini van Piacenza en coördinator van het project, was de perfecte gastheer: hij heeft ons het beste van het beste getoond en laten proeven. Super!

Natuurlijk zijn beide video’s het resultaat van een maandenlange voorbereiding en organisatie. Het is een werk waarbij vele musici, technici en organisatoren betrokken zijn. Als producer moet je, onder andere, ieder op het spoor zien te houden, ieder met zijn eigen ideeën, om samen bij hetzelfde doel uit te komen. Dankzij een geweldige equipe aan beschikbare en deskundige mensen zijn we tot deze prachtige televisie-opnames gekomen.
Aan hen allemaal woorden van dank en lof. Ook wil ik hier speciaal de overwegend jonge musici hartelijk bedanken; ze zaten op het puntje van hun stoel om zo geconcentreerd goed mogelijk de muziek uit te voeren.

Natuurlijk had dit nooit gerealiseerd kunnen worden zonder hulp van sponsoren; dank aan Amstel Music BV, Stingray Classica, en Target Immobiliare (Argegno, Lago di Como).

Nieuwsgierig geworden?

Ik vind het geweldig dat beide producties wereldwijd te zien zijn op de klassieke muziekzender Stingray Classica en iedereen zo enthousiast is over deze video’s.
Hoe meer mensen van deze prachtige muziek kunnen genieten en er plezier aan kunnen beleven, des te beter het is. Zie : www.stingrayclassica.com

Voor meer informatie omtrent Johan de Meij en zijn bijzondere composities en projecten (speciaal vermeld ik hier Planet Earth Symphony Film), verwijs ik naar de site: www.johandemeij.com

Heeft uzelf plannen voor nieuwe projecten of nieuwe televisieopnames met garantie op uitzenden?
Als freelance videoproducer en als vertegenwoordigster van Stingray Classica in Italië sta ik klaar om al Uw vragen te beantwoorden.

Cécile Prakken

©2018 Cécile Prakken, all rights reserved

Overzicht uitzendtijden Johan de Meij – Februari 2019