Het voelde meteen goed en vertrouwd, ik kreeg zelfs een thuisgevoel tijdens het gesprek, in het Nederlands, met de Belgische trompettist Manu Mellaerts in Milaan.

Manu (Emanuele) is eerste solo trompettist bij het orkest van de Nationale Opera in Brussel, hij is hoofdvak docent trompet aan het Conservatorium van Brussel en is artistiek leider van het ensemble “Belgian Brass”.

Twee dagen heb ik zijn masterclass trompet gevolgd samen met ongeveer 10 studenten trompet en daarna volgde het interview. Veel interessante onderwerpen zijn aan de orde gekomen en ik heb versteld gestaan hoe Manu in een paar woorden en vergelijkingen muzikale principes wist uit te leggen en over te dragen.

Pas als je les geeft en in details moet uitleggen hoe je moet blazen, hoe de ademhaling in elkaar zit, hoe je moet fraseren, enz. dan pas besef je of je het zelf ook wel écht hebt begrepen.

Vaak werd gesproken over de kwaliteit van de lucht, de richting van de lucht, de doorstroming van de lucht, (flageolet oefeningen voor de flexibilieit van de lippen), rubatie spelen in een schema, het lijkt een parados.

Articulatie problemen kwamen aan de orde; zou er een relatie zijn tussen articuleren en de spreektaal?

Uit mijn eigen ervaring weet ik dat Flatterzunge (frullato) bij de germaanse talen vanuit de keel ontstaat maar in de romaanse talen met de tong wordt gedaan.

Bestaat er een specifieke trompet-school zoals bij fluit waar we spreken (spraken) over de Franse fluit-school of Duitse fluit-school? Of is de globalisatie ook in de muziek, bij de trompet traditie, doorgedrongen?

Hoe staat Manu Mellaerts tegenover de innovatie in het muziekonderwijs ten gevolge van de technologie, online les geven, samenspel op lange afstand …?

Hartelijk dank Manu Mellaerts voor het gesprek en de boeiende en inspirerende lessen!

Binnenkort meer info over het interview met Manu Mellaerts.