GENIUS LOCI

Wat in een noodsituatie bestond heeft inmiddels behoorlijke vormen aangenomen. Door het snel om zich heen grijpende coronavirus stond het hele leven van ons allemaal in een oogwenk overeind. Niemand wist het wat en het hoe. Er werd met cijfers en nummers gegoocheld, op elke minuut van de dag werden we overspoeld met vaak contrasterende berichtgeving. Door de pandemie raakte ons leefsysteem totaal ontwricht en ook ik raakte behoorlijk uit balans. Het voelde als een straf om opgesloten te moeten zitten; met een schriftelijke permissie mochten we slechts 200 meter van huis vandaan.

Bizarre ervaring

Hoe moet ik deze zware en beangstigende periode doorkomen? Ik moet nu iets heel motiverends hebben waarop ik mijn aandacht kan en moet richten. Tijdens mijn eigen concerten en als presentatrice bij uitvoeringen van andere musici, of bij concoursen maar ook voor de televisie en radio, heb ik altijd geprobeerd de muziek te contextualiseren en ik merkte dat het publiek dat erg waardeerde.

Het introduceren van een compositie of componist vind ik erg belangrlijk en vooral erg leuk om te doen. Je gaat met andere oren luisteren, dieper beleven en genieten.

Ik kon dus niet meer over muziek praten nu ons leven op “standby” werd gezet en er geen concerten meer konden plaats vinden. Daarom ben ik mijn verhalen gaan opschrijven.

Zo begon ik heel spontaan te schrijven over de artiesten en het muzikale klimaat van het Comomeer in begin negentiende eeuw.

Waarom het Comomeer?

Nou, heel simpel omdat ik al 26 jaar in Como woon. Al snel werd ik gegrepen, maar vooral ook verrast, door de vele spannende verhalen en anecdotes. Ik ontdekte de rijke geschiedenis. Ik rolde van het één in het ander. Het is een ontdekkingsreis geworden waarin ik samen met deskundigen op bijzondere plaatsen ben geweest en waarin ik veel interessante nieuwe personen heb leren kennen.

  • Dankzij Don Nicholas Negrini, Maestro di Cappella, een jonge pastoor van de Dom heb ik het echo orgel gezien en gehoord. Via een smalle oude stenen trap bereikten we de grote ruimte ter hoogte van de Domkoepel waar dit orgel staat.
  • Mijn hart ging sneller kloppen toen ik ontdekte dat in één van de vier Dom orgels pijpen van Willem Hermans hebben gezeten. Deze orgelbouwer was afkomstig uit Limburg, net als ik. Hermans kwam oorspronkelijk uit het witte dorpje Thorn en heeft in1650 ingrijpende vernieuwingen aangebracht aan het Dom orgel.
  • De Italiaanse pianist met Duitse achternaam, Riccardo Schwartz, was bereid om te antwoorden op mijn vele vragen over de persoonlijkheid Franz Liszt en zijn piano muziek. Het interview heb ik als zodanig opgenomen in de verhalen bundel.
  • Ook meer muzikaal technische begrippen heb ik uitgelegd in een paar hapklare brokken.

Inmiddels zijn we 16 maanden verder.

De verhalen zijn geordend en worden nu herlezen en gecorrigeerd op spelfouten en schrijffouten, en dan…?

Ik houd jullie op de hoogte.

© Cécile Prakken, augustus 2021